Jun 16

V prečudovitem dopoldnevu sem se skupaj še petimi kolegi odpravil v Podbrdo, kjer je bil ob 8 uri start gorskega maratona GM4O – dejansko najtežjega in najlepšega maratona pri nas.

Na start sem se podal z mešanimi občutki. Razdalja 42 km je že sama po sebi spoštljiva, 2.800 metrov vzponov in prav toliko spustov pa ti da vedeti, da to ne bo običajen maraton. Množica 300 tekačev je ob godbi na pihala pričela s tekom skozi Podbrdo in po nekaj sto metrih smo prečkali startni tepih. Kolona se je kmalu raztegnila v dolgo kačo. Tempo sem si nastavil na začrtanih končnih 5 ur. Sicer je pri gorskih maratonih težko napovedati trajanje teka, saj je ta odvisen predvsem od terena, vendar pa sem ga “zračunal” na podlagi prejšnjih rezultatov nekaterih tekačev, ki jih poznam. Prvi del – vzpon na Črno prst je potekal po planu. Sledil pa je dolg in strm spust, ki pa je kmalu pokazal, da sem v tem delu teka šibek. Prehitelo me je kar nekaj tekačev, med drugim tudi dve tekačici, kasneje tudi prvi dve v ženski konkurenci. V najnižji točki, v vasi Hudajužna, sem dobil že prej pripravljene palice in sledil je nov dolg in strm vzpon na Dornek, kjer sem spet dobil konkurenčne obrate in prehitel nazaj eno od tekmovalk, Jano Bratina, s katero sem se spoznal na letošnjem gorskem teku KBK. Imela je svojih slabih 5 minut, vendar sem ji v mimohodu napovedal, da se verjetno do cilja še enkrat zamenjava, saj sem vedel kako dobro se spušča navzdol. Strmina je kmalu popustila in pokazalo se je zložnejše travnato pobočje Porezna kamor sem prišel kot 33. Od tod naprej me je čakal še najtežji del – spust proti cilju. Noge so bile na meji krčev in še bolj sem moral upočasniti spust. Na tem delu me je tudi prehitel Slavko, moj konkurent, za katerega sem računal, da se boriva za tretje mesto v kategoriji. V resnici pa je bil pred nama še en tekač iz BiH, ki ga seveda nisem poznal. Na spustu sem storil še napako, ko sem zašel s poti in zato zgubil kakih pet minut. Kake dva km pred ciljem me je zato, pričakovano, Jana spet prehitela. Punca je še mlada in najboljša maratonska leta so še pred njo, če bo le vztrajala.

S časom 5:16:28 sem bil skupno na 34. mestu in 5 v kategoriji.

Za menoj je torej prva udeležba na tem maratonu in prva tako dolga gorska preizkušnja nasploh. O organizaciji, vzdušju na startu, progi in cilju lahko govorim samo v presežkih. Zato naslednje leto spet pridem.

Članek na Tekaškem forumu

Rezultati

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !