Apr 11

Kljub večkrat preloženemu trening prečenju Slovenije, sem ga minulo soboto končno le opravil. Družbo so mi delali še trije kolegi, med njimi Grega, tudi dosovec.
Vremenska napoved je obetala dež ali pa tudi ne, vendar pa se je bilo treba odločiti že kak dan prej.
Na poti proti mejnem prehodu Hodoš, smo iz kombija večkrat prečili pasove dežnih ploh. Ob takem pogledu in pa dejstvu, da prečenje Slovenije šteje prek 350 km, človek ne more biti navdušen.
K sreči pa je potem ostalo le pri mokrih cestah prvih 100 km. Temperatura se tudi tokrat ni hotela dvigniti kaj dosti nad 10 stopinj in sonca praktično nič. No, nekaj pa je bilo vendarle pozitivno – to je pošten veter v hrbet. Bolj smo se bližali cilju v Izoli, bolj je pihalo. Na koncu je to pripomoglo k povprečni hitrosti 32,8km/h na 358 km dolgi diagonali.
Po opravljeni “analizi” v izolskem apartmaju sem sladko zaspal. Prejšnji večer sem namreč spancu namenil le dve urci, pa še kombi sem fural do Hodoša. Če zraven dodaš še omenjeno turo, potem jasno, zaspiš kot top.
Naslednji dan jo po planu z Gregom mahneva še nazaj proti gorenjski. Spremstvu se odrečeva, saj trasa dolga “le” cca 160 km. Kaj hitro pa sva občutila, da stvar še zdaleč ne bo lahka. Tisti veter od včeraj namreč ni čisto nič popustil. Čeprav goniš v veter na vso moč, števec pa občasno kaže na ravnini le malo čez 10 km/h – vsak kolesar ve kaka muka je to in kako ti načenja moralo. Pa sva nekako zgrizla prvih 100 km in veter se je pri Godoviču umiril. V nadaljevanju je sledil skok čez Medvedje brdo. Spust proti Žirem in zadnjih 40 km naj bi bili rutina, doživela pa sva nov šok. Vreme se je dokaj hitro pooblačilo in dež ni bil izključen. In je malo pred Žirem tudi začel padati, zraven pa še sneg!!! Bila sva komaj zadostno napravljena za suho vreme – za sneženje in borih 6 stopinj vsekakor ne. Že na pol mokra se ustaviva pri prvem nadstrešku, pojeva vsak svoj sendvič in sporazumno skleneva – v najbližnji kafič na topli čaj  in klic na pomoč. Medtem sva si vneto grela otrple dlani prste na vroči šalci. Če slabo uro se že peljeva v toplem avtu Gregove žene.
Ja, ni kaj, kolesarska je včasih res trda…

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !